A zsíros ételek, beleértve a tejet is, mikrohullámú sütőben melegítve károsak lehetnek. Ezt Rimma Moisenko táplálkozási szakértő, az orvostudomány kandidátusa állította.
"A mikrohullámú fűtés olyan melegítés, amely befolyásolja a molekulákat, és képes megváltoztatni a zsírok kémiai szerkezetét. A természetes zsírokból transzzsírok képződhetnek (egészségtelen telítetlen zsírok fajtája - jegyezte meg a szakember).
Ugyanez igaz a tejalapú bébiételekre is" - mondta az interjúban.
Az orvos szerint a gyorséttermi ételek újramelegítése után különösen veszélyes az egészségre. Moysenko megjegyezte, hogy a természetes zsírok mikrohullámú sütőben melegítve transzzsírokká alakulnak át, és ha a termék eredetileg transzzsírokat tartalmaz, akkor mérgezővé válhatnak.
A kenyeret vagy a gabonapelyheket zsiradék nélkül is felmelegítheti, anélkül, hogy kockáztatná az egészségét - mondta a táplálkozási szakember. Ami viszont nem alkalmas mikrohullámú sütőbe, az elektromos vagy gáztűzhelyen is felmelegíthető - ajánlotta Moisenko. Az ételt azonban csak egyszer melegítse fel. Az ismételt melegítés semmilyen terméknek nem jó, még a víznek sem - hangsúlyozta a szakember.
Korábban, január 24-én a BestDoctor cégcsoport onkológusa, Snezhanna Gening lerángatta a mikrohullámú sütő és a rák közötti kapcsolódással kapcsolatos mítoszt. Hangsúlyozta, hogy a mikrohullámú hatások a frekvenciától függenek, és a mikrohullámú sütő sugárzása nem tudja megváltoztatni az atomok szerkezetét. Ugyanakkor hangsúlyozta, hogy nem szabad hibás mikrohullámú sütőt használni, és nem szabad olyan műanyagot a sütőbe tenni, amit nem melegítenek, mert az mérgező anyagokat bocsáthat ki.
Azelőtt, január 3-án Andrej Zolotarev táplálkozási és táplálkozástudományi orvos elmondta, hogyan kell helyesen melegíteni a mézet. Azt is javasolta, hogy a mézet ne mikrohullámú sütőben melegítsük, hanem vízfürdőben, hogy ne menjen tönkre a méz jótékony anyagai.